Gastric Balloon

Gastric Balloon


Hvordan foregår Gastric Balloon operation? 

Ballonen er fremstillet af en blød medicinsk silikone. Tom ballon, som er fastgjort til en blød slange, indføres gennem munden ned i maven.
Det er et simple procedure, som tager 15-20 minutter, kaldet endoskopi.

Før proceduren får du en lille mængde af en beroligende medicin, som vil virke, indtil ballonen er indsat i maven og fyldt med den nødvendige mængde saltvand.
Det er vægten af saltopløsning, som får ballonen til at simulere følelse af oppustethed, fyldte i maven. Når procedure er færdig, fjernes røret  gennem munden og den fyldte balloon forbliver inde i mavesækken.


Hvor lang tid skal jeg have ballonen inde I maven?

Ballonen kan højest forblive i maven op til 6 eller 12 måneder. Derefter skal den fjernes. Dette skyldes, at  mavesyre gradvist ødelægger ballonen og den kan kun holde i et bestemt antal måneder.
Hvis patienten ønsker at fortsætte behandlingen på denne måde, er det nødvendigt at fjerne den gamle og i stedet sætte en ny ballon.


Fjernelse af balloonen efter 6 elle 12 måneder er også en forholdsvis enkel procedure. Røret indføres gennem munden ind i maven og saltvand fjernes fra ballonen.
Den tømte balloon fjernes derefter igennem munden.


Et par timer efter indgrebet, kan  patienten vende hjem.


Er Gastric Balloon noget for mig?

Ja Hvis:

 • Du som minimum er fyldt 18
 • Din BMI er mellem 25 og 30
 • Skal du tabe meget, før der kan foretages en anden type af gastrisk operation

Du kan ikke blive godkendt til en Gastric Balloon hvis:


 • Har haft tidligere operationer i maven og bækken
 • Inflammatorisk sygdomme i mave-tarmkanalen, herunder esophagitis, mavesår og sygdomme af tolvfingertarmen, Crohns sygdom, ondartede tumorer i maven
 • Har potentielle til blødning i mave-tarmkanalen, såsom åreknuder i spiserøret og mavesækken
 • Strikturer og divertikler i svælget og spiserøret
 • Psykiske lidelser
 • Alkohol og stofmisbrug
 • Regelmæssig brug af aspirin og andre anti-inflammatoriske lægemidler, steroider, lægemidler, der irriterer maven, samt antikoagulanter (lægemidler, der sænker blodets størkning)
 • Graviditet eller amning
 • Lav selv disciplin

Er der komplikationer ved Gastric Balloon indgrebet?

Der er ingen alvorlige bivirkninger ved Gastric ballon. Som ved enhver indgreb er der også mulige komplikationer ved en gastrisk ballon. Heldigvis, er de sjældne.


 • Oftest er der intolerance af ballonen. Sådan intolerance viser sig som vedvarende kvalme, opkastning. Patienten kan have smerter i maven. Hvis patienten ikke kan tåle ballonen, skal den fjernes før tid
 • Sjældent (mindre end 1%) kan udvikle erosioner og sår i mavesækken. Oftest forekommer de hvis patienten ikke tager Omeprazol for at formindske produktionen af mavesyre.
 • Desuden er de mulige komplikationer i forbindelse med anæstesi og gastroskopi.

Så “JA”Hvad skal jeg vide ved Gastric Balloon operation?


Især i de første uger af behandlingen, kan patienten få en følelse af oppustethed i maven, halsbrand, nogle gange – kvalme, opkastning. Alle disse symptomer er forholdsvis nemt at fjerne med medicinen. På grund af at mavesækken bliver væsentlig mindre I størrelsen, vil patienten blive nød til at ændre spisevaner.  
I de første dage må der kun indtages  væske I små portioner, derefter “blød” kost og så almindelig kost.

Dagligt, under hele opholdstiden af ballonen i mavesækken (dvs. 6 måneder), skal patienten tage Omeprazol 30 mg per dag.
Dette skal gøres for at forebygge betændelse og sår i maven.  Ubehag i maven kan vare op til 3-4 dage og derefter tilpasser kroppen sig et fremmedlegeme i maven og man vil stoppe med at have bivirkninger.

Hvor meget kan jeg tabe mig med en Gastric Balloon?

Erfaringer med denne metode viser, at en person kan tabe sig mellem 15-25 kilo indenfor 12 måneder.